Het klinkt een beetje sneu, want natuurlijk geniet je van vakantie. Toch? Maar mijn ervaring leert dat elke vakantie, zeker als je kleine kinderen hebt vaak een mengeling is van mooie nieuwe indrukken vermengd met met veel... ongemak, zeg maar. Want de kinderen maken ruzie op de achterbank, je mist je koelkast en je bed en gaan we nou al-weer naar een oud dorpje kijken waar alle winkels dicht zijn omdat de locals vanwege de hitte naar betere oorden zijn gevlucht? Op gezins-vakantie gaan kan een beproeving zijn. Dit jaar wilde ik ook een beetje genieten. Ik besloot iets van de mindfullnes trend toe te passen op mijn vakantie ervaring. Met succes. De ongemakken bleven, maar maakten plaats voor waardering voor de dingen die echt anders zijn op vakantie. Het uitzicht, met z'n allen wakker worden in de tent, stokbrood- en croissant keuring op de eerste dag (ja, die croissants uit het andere dorpje waren echt beter). Dus hierbij mijn vijf tips om zen de (kampeer) vakantie door te komen.

  1. Laat t los Thuis is het fijn als alles in orde is. Dat lukt meestal niet en bij het kamperen lukt me dat al zeker niet. Uit alle tassen stroomt kleding. Je kan nergens de kurkentrekker vinden want daar is geen vaste plaats voor en eigenlijk moet de tent gedweild worden. Laat het los. Laat het zijn zoals het is. Streep een zorg minder weg, daar is thuis al genoeg aandacht voor.

  2. Maak contact. Daar komt een groot voordeel van kamperen om te hoek: mensen. Het is vast heel gezellig met alleen je gezin in een huisje, maar op de camping lopen er vooral andere kinderen rond die weer met jouw kinderen kunnen spelen. Dat levert mij weer tijd op om mijn boek te lezen. En wat welkome volwassenen-onder-elkaar-gesprekken. Winst. Winst Winst.
  3. Schrijf het op... ...of teken het, of maak foto's, of...iets. Een klein dagboekje bijhouden op vakantie helpt met refectie, is een moment voor jezelf en maakt zelfs een horror-uitje naar een vieze pizzaria tot een leuk klein verhaaltje waar je uitendelijk om kunt lachen in plaats van huilen.
  4. Proef lokaal Gebeurt het nog dat mensen zelfs hun eigen aardappelen meenemen op vakantie? Wij nemen stiekem wel een pot pindakaas mee trouwens. Maar landen als Frankrijk en Italie hebben eindeloos veel lekkere streek producten die je op talloze boerenmarkten kunt kopen. In een zonnetje, met een wijtje de plaatelijke geitenkaasjes proeven is toch het summum van geluk?
  5. Alles gaat voorbij. een mooie dag? Ik genoot ervan. Stomme dag? Regent het? Maken de kinderen alleen maar ruzie? Ook deze dag gaat voorbij. Morgen weer een nieuwe kans.

Dus als je nog op vakantie gaat, Veel plezier!

 En dan heb je zomaar een pracht vakantie.

En dan heb je zomaar een pracht vakantie.

I'm going to share a secret with you. Most times I find going on a family holiday quite tedious. One quart fun and three quarts bloody hard work. That kind of stuff. Also, I am no natural-born -camper. I tend to miss my bed, my chairs, my table, cooking on a actual stove. You get the picture. So summer is approached with mixed feelings. Yes, it's nice to get out. But what if it rains the whole time? Or it's too hot? Camping sort of keeps you in touch with...the elements. Anyway, this year I tried to be a bit more mindful on holiday. Just taking it one day at a time, and appreciating the good, letting the bad be... just bad, but not stressing about it too much. And you know what? IT WORKED! I've offered up some tips above  for all the lucky people that are still have a holiday on their itineraries. Happy holidays!

Posted
AuthorNicola Kloosterman
Categorieshoe te leven