Vorige week had ik tijdens mijn verblijf in New York het grote geluk een afspraak te kunnen maken met de studio van ontwerpster Lotta Jansdotter om eens een kijkje te nemen. Helaas zonder Lotta, maar ik was allang blij dat ik mocht komen natuurlijk. En dus toog ik op een mooie ochtend naar Brooklyn, om dat te aanschouwen waar ik al zo lang van droom: een studio die uitpuilt met ontwerpen en stoffen, moodboards en kleurenchips, drukproeven en producten van papier, keramiek en stof. Heel veel stof. Allemaal met de vrolijke naive signatuur van Lotta Jansdotter. Een dame naar mijn hart die, zonder speciefieke opleiding, het maar mooi allemaal voor mekaar heeft, en haar producten en licenties over de hele wereld verkoopt.

De shop-en-studio concept die we ook steeds meer zien in Nederland (denk aan Urlaub in Utrecht en Elle Aime In Rotterdam, waar ze, ahum, toevallig ook mijn producten verkopen), is ook het uitgangspunt hier. Je kan alle producten kopen en een sneaky blik werpen op de aangrenzende studio. Je voelt meteen een band, want hier ontstaan de producten die zo mooi zijn uitgestald.

Het was alsof ik in een snoepwinkel mocht rondneuzen, waar ik werkelijk alles lekker vond. Het was dan ook een hele klus om te beslissen wat ik mee zou nemen. Uiteindelijk koos de zeefdrukster in mij drie prachtige prints.

Achteraf vind ik het jammer dat ik niet ook nog een paar meter stof heb meegenomen.  Maar mijn creditcard was al redelijk maxed out en mijn bagageruimte ook. De prints heb ik ook als handbagage als een soort bladgoud zeer voorzichtig via Londen meegesleept naar Heiloo alwaar zij wachten op een paar mooie lijsten. (Wat mijzelf kennende wel even kan duren).

Deze ruimte gaf me echt studio-envy.  Ik heb begrepen dat er ook een paar keer per jaar workshops worden gehouden. Volgende reis stem ik mijn agenda hierop af! Wel snel inschrijven want het koopt snel vol, vertelde Makenna, de office Manager. Consider it done, dacht ik zo.

Last week I was lucky enough to see the studio and shop of pattern maker extraordinair Lotta Jansdotter. I am a huge fan of the happily naive and seemingly effortless work of Lotta, so I was very exited to set off for Brooklyn one morning last week. I was welcomed by lovely studio manager Makenna, who left me free to take as may pictures I liked of the shop and studio. It was like going into a sweet shop and just liking everything. It was tough deciding what to take home with me. Eventually I settled on three lovely screen prints, which I checked in as handbaggage and protected like gold on my long trip home.

So, now I have a serious case of studio envy. I want one too! For now, I'll have to make to with my attic space, but hey, there's always room for dream'n. The studio is also where Lotta holds a couple of few very popular workshops, so next time I travel, I'll be sure to check my travels time corresponds with one of those. It would be like, having your cake AND eating it!

 

Posted
AuthorNicola Kloosterman
Categoriesspotlight