Soms moet de ene kant van mijn brein de andere kant weer even inhalen en dan heb ik dit soort gesprekjes in mijn hoofd. "Het is alweer kerst!, schiet op , je moet iets kerstigs doen!" "Wat? dan kan toch niet, het is net zomer geweest." Ik weet wel dat het zover is, maar toch kan ik het bijna niet geloven.

Wat ik de laaste tijd in doe-het-zelf-land een paar keer voorbij zag komen is zelf zeep maken. Dat leek mij ook wel leuk om te proberen, en dus vond ik al snel een doel in het maken van kerstbedankjes voor de juffen en meesters en andere helden in ons leven. En het geeft zo leuk; een zelfgemaakt cadeautje. Voor diegene die nog de puf kunnen opbrengen na het bakken van de kerststol en het kalligraferen van de kerstkaarten hierbij mijn twee zeeprecepten. En download dan meteen hier twee kerstige etiketten.

*This christmas I have been experimenting with making my own soap. I thought it would be a real palaver to make but acctually it's quite easy using a base soap that you just melt. I have devised the recipies below for my kids teachers. It was really fun and irt's very easy to envolve kids too, although mine turned up their noses to this unique creative opportunity *

zeep zelfgemaakt maanzaad mandarijn

Mandarijn Maanzaad Zeep (8 stuks)

Nodig:

 • 500 g zeep basis
 • gedroogde schil van ongeveer 4 mandarijnen (ik heb ze een dagje op de verwarming gedroogd) vermalen in de blender
 • 2 eetlepels maanzaad
 • 10-20 druppels essentiële olie mandarijn
 • 1 siliconen muffin bakvorm of een andere vorm

Methode:

 • smelt de zeep volgens de gebruiksaanwijzingen in de magnetron
 • voeg de rest van de ingrediënten toe
 • roer en giet in de bakvorm
 • laat opstijven en voila! Zeep!
 • doe er een leuke wikkel om en zeg tegen iedereen dat je het zelf hebt gemaakt. Ze zullen je vast heel knap vinden.
zeep koffie speculaas zelfgemaakt

Koffie Speculaas Zeep (ook 8 stuks)

Nodig:

 • 500 gram zeep basis
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 1 eetlepel gemalen koffie
 • siliconen muffinplaat of andere vorm

Methode: 

 • smelt de zeep in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzingen
 • voeg de kruiden en koffie toe
 • meng goed en giet in de vorm
 • laat drogen en voila! Zeep!
zeep maken diy
Posted
AuthorNicola Kloosterman
Categoriesze-luf gemaakt