Wat doet men als men net een zelfpluk bachanaal heeft gehouden? Dan dient men ten minste 1 appeltaart te maken. De appels die er het slechtst uitzien krijgen hiermee een makeover waar Trinny en Susannah een puntje aan kunnen zuigen.

What does one do with too many kilo's of pick-your own appels? One bakes at least one apple pie. The ugly ones get real makeover. Trinny and Susannah eat you heart out! Recipe in Dutch.

appels.png

Natuurlijk weet elk zichzelf respecterend mens hoe een appeltaart te bakken. Neem het volgende maar gewoon ter kennisgeving aan.  ik noem het:

Ode aan de appeltaart: 

 • GEEN Koopmans mix voor appeltaart  (kom op dames, dan gaat er een stukje zelfmaak geluk en een paar euro onnodig verloren)
appel_kaneel.png

wel: 

 • 300g zelfrijzend bakmeel
 • 100g fine kristalsuiker
 • 150g roomboter
 • snufje zout
 • 1 ei

Roer de boter samen met de suiker zacht (ik gebruik de kitchenaid, maar kan ook makkelijk met de hand. Gewoon een beetje vooruit plannen en de boter de nacht tevoren uit de koelkast te halen) . Meng de bloem en zout erbij tot een samenhangend geheel. Voila. Maak er een platte schijf of een rol van. Klei er desnoods een leuk figuurtje van en laat  strak opgerold in een plastic zak in de koelkast even bijkomen van je roergeweld. Of doe krankzinnig georganiseerd en maak een dubbele hoeveelheid. Vries de helft in voor de volgende keer, kan je de ideale huisvrouw uithangen.

Dan heb je nodig: 

 • 1 kilo appels
 • 50 g fijne kristalsuiker
 • 75g rozijnen
 • 2 a 3 theelepels kaneel
 • beetje abrikozenam zonder stukjes
 • springvorm (invetten met boter en met een laatje bloem bestuiven) 
appel_ongebakken.png

Week de rozijnen in een kopje water terwijl je de appels schilt en in blokjes van 1 cm snijdt. Beschouw het als een meditatieve taak.  Meng blokjes appels met de uitgeknepen rozijnen, de suiker en het kaneel. Ik heb er ook een snufke nootmuskaat over geraspt voor de variatie.

Bekleed de springvorm met het deeg. Laat 1/3 over voor de bovenkant. Vul met het appelmengsel. Druk een beetje aan. Rol sierlijk sliertjes van de rest van het deeg en drapeer kruislings over de top. Bestrijk met een beetje geklopt ei. de rest van het ei gebruik je daarna voor de gehaktballen of zo. 

Bak in de over op 160-170 graden, ongeveer een uur. Oh ja, die over moet voorverwarmd, maar dat wist je natuurlijk al. 

Bestrijk als het een beetje is afgekoeld met de jam die je even warm maakt in de magnetron. Ziet het er net uit als bij de banketbakker. Maar dan beter! Want: ZELFGEMAAKT.

appel_gebakken.png

Het kan natuurlijk gebeuren dat de taart er toch niet helemaal uitziet zoals die van de banketbakker.  Is niet erg. Gewoon een flinke dot slagroom eroverheen (ja natuurlijk zelf geklopt, je doet iets of je doet het niet), smaakt heerlijk.

 

Posted
AuthorNicola Kloosterman